Exempel från verkligheten

Friskvård: Skönt att få doppa tassarna bland spännande saker i Magelungen

En dag på jobbet

Måndag morgon, full fart förbi receptionen hälsar på alla som hon möter i korridoren på väg in till Rehabkontoret.

Räknar in alla arbetsterapeuter och sjukgymnaster innan det blir morgonfika där bjuds hon på lite smörgås. Ibland är hon nere på dagverksamheten och hälsar godmorgon till dem som kommer dit och även personalen. Om man står med framtassarna på soffan ser man bra när taxin kommer. De som kommer hemifrån brukar få något att dricka saft eller juice när de kommer och det blev påpekanden att Britta ska väl också ha något. Hennes rutin blev att dricka vatten ur en pappmugg, matte torkar upp vatten på golvet och Britta lägger servettten i papperskorgen var en rutin som lockade till skratt.

Vi gick sedan upp på de olika ålderdomshemsavdelningarna och var det frukost och någon kastade ostsmörgås i bitar åt hon till och med tomaten. Hon gillar också sitt trick att byta något som hon hittar på golvet mot något ätbart. 

Vilade gjorde hon på kontoret med öppen dörr och en gång var hon på rymmen ut i korridoren men lärde sig att ibland är det kontorstjänst och då stannar man där. Lunchrast att få ta ett dopp i Magelungen och springa av sig allt spring i benen som har samlats där var uppskattat. På avdelningarna är det ganska lugnt tempo med mycket klapp och kel.

Individuella möten hemma hos någon, spontana samtal och möten i huset, hundpromenad, kasta boll eller dragkamp är några av de olika aktiviteterna som en arbetsdag innehåller. 

Möte med dementa kan se lite olika ut ett exempel är när alla fick kasta olika tygbollar som Brittany lämnade till var och en som fick till följd att en person klappade och kliade henne han hade tidigare bara suttit still men nu tog han tog sig fram flera meter hoppandes med stolen för att komma närmare. Det var så mycket skratt och glädje under denna timme och personalen blev mycket positiv till det de såg hände med personerna i gruppen.De hade ingen erfarenhet av terapihund tidigare. Nästa gång vi kom berättades det att varje hund som kommit in genom dörren kallades för Britta. En del av personerna som bor där har svårt att komma ihåg sitt eget namn men Brittas kom de ihåg. Vid nästa aktivitetstillfälle var det fulltmed deltagare som ville komma och träffa Britta. På morgonen när vi kom brukade vi gå runt och hälsa och de flesta åt frukost. En person gick vi in till på rummet och det blev så bra möte för hon hade tidigare haft hund och erbjöd sig att ställa upp som hundvakt om jag behövde resa bort.

Ett annat exempel är när en person är arg och vill inte klä på sig och personalen blir mer och mer frustrerad in kommer Britta och humöret skiftar helt efter en stunds kelande och pratande om hund föreslår jag att, är det inte dags för fika. Får ett glatt ja och kläderna är inte längre något problem. Vem kan bli arg på en helt underbar hund.

 En arbetsplats har problem med stämningen på avdelningen, allt har provats säger chefen varpå jag kontrar med att jag kan prova med Britta. Jag vet ju att interaktionen är mycket viktig och om både personal och boende har svårt att "nå varandra" är det lätt att det blir en ond spiral. Britta lockade till skratt och tog kontakt på ett sätt som bara hon kan och vände stämningen helt både hos personal och boende. Fick sedan höra av chefen att hon var mycket imponerad av hur bra det blev.

Vi har också varit på ett annat äldreboende och där var vi på olika avdelningar med personer med  demens och med Parkinson. Det var mycket roligt och uppskattat av både av de boende och personalen. Bäst var nog när Brittany upptäckte ett FIA-spel under soffbordet och ville byta alla fiapjäserna och tärningen mot godis. Blev lite bortskämd och fick en egen röd boll av personalen vilket hon påpekade genom att titta på skåpet där bollen fanns så att ingen kunde missförstå vad hon ville. Blev också bjuden på tårta i smyg under bordet av de som bodde där.

Att en av de boende med Parkinson som efter mycket koncentration kunde få till en riktig kram om henne var oerhört fint att se.

Vi var också under vår praktik på en träfflokal inom socialpsykiatrin varje vecka de brukade säga att nu kommer vårt yrväder för hon var så glad varje gång hon kom och stämningen blev så bra. Vi brukade sedan  gå ut på fina solskens-skogspromenader.På vägen dit och hem träffade vi ännu fler glada kollektivresenärer som enligt Brittanys syn på saken var där enbart för hennes skull.

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

06.01 | 17:21

Helt underbart vad en terapihund kan åstadkomma - det har jag hört mig berättas - hoppas Brittany får mycket jobb!

...
13.12 | 10:27

Det var ett jättefint foto och det är ju fantastiskt att denna hund kan hjälpa människor som inte mår så bra.

...
02.03 | 23:30

Vilket fint bildspel det blev.

...
14.01 | 10:23
Välkomna har mottagit 10
Du gillar den här sidan